Europas 47 länder

Vilka länder ska man egentligen räkna till Europa? Det beror lite på vem man frågar. Jag har bestämt mig för följande 47 stater:

Albanien Island Montenegro Spanien Andorra Italien
Nederländerna Storbritannien Belgien Kosovo Norge Sverige
Bosnien & Herc. Kroatien Polen Tjeckien Bulgarien Lettland
Portugal Turkiet Cypern Liechtenstein Rumänien Tyskland
Danmark Litauen Ryssland Ukraina Estland Luxemburg
San Marino Ungern Finland Nordmakedonien Schweiz Vatikanstaten
Frankrike Malta Serbien Belarus Grekland Moldavien
Slovakien Österrike Irland Monaco Slovenien

Vissa länder ligger bara delvis i Europa och måste därför behandlas särskilt (läs mer om Europas gränser). Men även innanför gränserna finns det några speciallfall som måste beaktas:

kosovoKosovo

Kosovo utropade sig som självständigt 2008. Många länder erkände den nya staten, men grannen Serbien hävdar än idag att Kosovo är serbiskt område. Ryssland, som har täta diplomatiska förbindelser med Serbien, skulle troligen lägga in veto om Kosovo ansökte om FN-medlemsskap.

Kosovo är alltså inte en suverän stat i den bemärkelsen, men jag har ändå valt att räkna det så i mitt projekt eftersom Kosovo har erkänts av fler än 100 andra nationer.

Nordcypern

nordcypernDen norra, turkcypriotiska delen av ön utropade sig som självständiga 1983. Statsbildningen erkändes emellertid inte av någon FN-medlem utöver Turkiet. Landet är i prinicp fortfarande uppdelat och bara den södra, grekiska delen är medlem i EU. Men jag betraktar hela ön som en och samma nation.

Storbritannien

Ibland delas Storbritannien upp i sina riksdelar – England, Skottland, Wales och Nordirland, inte minst i olika sportsammanhang. Men eftersom dessa inte är att betrakta som självständiga stater väljer jag att se på Storbritannien som ett enda område, precis som i FN och andra internationella organisationer.

Transnistrien

Transnistrien är ett litet område i Moldavien som utropat sig som självständigt. transnistrienEgentligen uppfylls alla krav – egen konstitution, regering, parlament, militär, polis, postsystem, valuta, flagga och nationalsång. Men Transnistrien är fortfarande inte erkänt av något FN-land och jag har därför valt att inte betrakta området som en självständig stat.

Vatikanstaten

Lilleputten Vatikanstaten är förvisso inte fullmedlem i FN utan bara observatör, men det beror på avsaknaden av diplomatisk verksamhet. Ingen nation bestrider Vatikanstatens status som självständig stat och då vore det ju småaktigt av mig att göra det.

Rulla till toppen