Omstridda toppar i Europa

Transkontinentala länder

Ryssland och Turkiet (och i viss mån Island) är de enda transkontinentala länder jag räknar till Europa. Både Rysslands och Islands högsta toppar ligger innanför Europas gränser och vållar inga bekymmer. Enda specialfallet är därmed Turkiet.

Turkiet

Turkiets högsta punkt är mäktiga Ararat, 5137 m.ö.h. Problemet är bara att berget ligger låååångt in i Asien, över 150 mil från den europeiska gränsen.

turkietararat

Eftersom jag har valt att bara räkna in den europeiska delen av Turkiet är Ararat diskvalificerat.

Den högsta punkten är istället Mahya Dagi med sina 1030 meter över havet.

Autonoma regioner

Vissa europeiska stater har autonoma regioner på andra håll i världen. Jag har valt att inte räkna in dessa. Dels för att jag bara räknar toppar på den euroasiska kontinentalplattan och dels för att det snabbt hade gjort projektet absurt. Exempelvis skulle Nederländernas högsta punkt hamna i Karibien och Norges på Antarktis!

Tre länder där den högsta punkten är tvetydig på grund av detta är Spanien, Portugal och Danmark.

Spanien

Som Spaniens högsta punkt anges ibland vulkanen Teide (3718 m.ö.h.). Men eftersom Teide ligger på Teneriffa och därmed den afrikanska kontinentalplattan räknar jag istället Mulhacén , 3479 m.ö.h., som Spaniens högsta punkt.

Portugal

Den högsta punkten på det portugisiska fastlandet är La Torre, 1993 m.ö.h. Men eftersom Azorerna lyder under portugisisk flagg anger vissa källor att ögruppens högsta topp – Ponta do Pico, 2351 m.ö.h. – också är landets högsta punkt:

mount pico

Azorerna har vulkaniskt ursprung och har bildats för att tre stora kontinentalplattor möts precis under ögruppen. Ön Pico, där det högsta berg finns, ligger på den afrikanska plattan och hade varit diskvalificerat från mitt projekt.

Danmark

Skulle man räkna in alla autonoma områden skulle Danmarks högsta punkt vara beläget på Grönland (Gunbjørn Fjelld, 3694 m.ö.h). Grönland ligger emellertid på den Nordamerikanska kontinentalplattan.

En rimligare kandidat är Slættaratindur som med sina 882 m.ö.h. är den högsta punkten på danska Färöarna. Tveklöst placerat på den euroasiska kontinentalplattan gör Slættaratindur till ett gränsfall. Men eftersom jag konsekvent valt att inte räkna in autonoma regioner väljer jag att betrakta Møllehøj (177 m.ö.h.) som Danmarks högsta punkt.

Rulla till toppen