Ångermanlands högsta punkt

Ångermanlands vapen Midsommarfjället – 743 m.ö.h.

Ångermanlands högsta punkt är omtvistad då både Midsommarfjället och Tåsjöberget brukar föräras titeln (se nedan). Om du vill ha en fin vandring genom myrar, skogar och kalfjäll är Midsommarfjället det bästa alternativet. Längs vägen finns en fin rastplats och nära toppen en raststuga med kamin. Toppen kröns av en skylt.    

Status: Avklarad
Datum:
2021-07-28
Position: 64°26’43″N 15°20’25″Ö

Hitta till Ångermanlands högsta punkt

Ta sikte på Norråker vid Tåsjöns norra ände. Kör över bron och fortsätt på vägen tills du har passerat ytterligare en liten bro. När du kommer till ett litet ställverk från Eon svänger du in höger.

Följ sedan grus- och skogsvägen i drygt 1 mil tills du når parkeringen. Därifrån är leden skyltad upp till toppen av Midsommarfjället. Kom ihåg att det är en bit kvar när du nått raststugan nära toppen!

Hitta till Ångermanlands högsta punkt - Midsommarfjället.

Är Tåsjöberget eller Midsommarfjället Ångermanlands högsta punkt?

Många källor anger att Tåsjöberget är Ångermanlands högsta punkt. Andra hävdar tvärsäkert att det är Midsommarfjället. Vem som har rätt är inte alldeles enkelt att avgöra.

Säkrast är förstås att helgardera och besöka bägge topparna. Jag har beskrivit Midsommarfjället här, mest för att det är en trevligare vandring. Notera att Midsommarfjället ibland går under sitt jämtländska namn – Bunkberget.

Så vilken topp är högst?

Det är inte en fråga om höjd. Midsommarfjället är med sina 743 möh betydligt högre än Tåsjöberget som bara når 635 möh. Istället handlar det om var man drar Ångermanlands gräns.

Tåsjö distrikts gränser

Det alla är överens om är att Tåsjö socken, numera Tåsjö distrikt, alltid har tillhört Ångermanland i första hand. Och eftersom både Tåsjöberget och Midsommarfjället ligger inom Tåsjö distrikt, talar det för att landskapets högsta punkt är Midsommarfjället.

Det som gör det lite lurigt är att Tåsjö distrikts nordvästligaste byar, Granön och Rotnäset, tillhörde Jämtland en gång i tiden. De ingick i Frostvikens socken som utan tvekan är en del av Jämtland.

Granön och Rotnäset övergick emellertid i Tåsjö sockens ägo den 4:e december 1863, och eftersom Granöns gräns passerar rakt över Midsommarfjällets topp hamnar vi i en knepig sits när vi ska avgöra Ångermanlands högsta topp.

Midsommarfjället som många anser är Ångermanlands högsta punkt ligger på bygränsen för Granön i Tåsjö distrikt.

Vissa säger att Granön fortfarande är jämtländskt och då är Tåsjöberget högst. Andra säger att hela Tåsjö distrikt självklart är ångermanländskt och i så fall är Midsommarfjället högst.

Vilka landskapsgränser ska man räkna?

Ett argument man ofta hör är att landskapen ersattes av län genom regeringsformen 1634. Därmed förlorade de sin administrativa roll och senare justeringar, exempelvis att Granön bytte socken så sent som 1863, borde därför inte påverka de gamla landskapsgränserna.

Å andra sidan blir det knepigt att bara räkna gränserna som gällde 1634 när man ska etablera konturerna för Sveriges landskap. Bland annat existerade inte ens landskapet Norrbotten på den tiden. Så aningen levande får vi nog ändå betrakta landskapens gränser.

På vissa kartor över Ångermanland är Granön och Rotnäset med, tillsammans med ett par områden som överfördes från Dorotea socken i Lappland i mitten av 1800-talet. På många andra kartor saknas de partierna, exempelvis när kungahuset visar sin karta (hämtad från Nationalencyklopedien) över Hertigdömet Ångermanland.

Söker man i gamla tidningar så får man också bekräftat att det inte riktigt är självklart om Midsommarfjället ligger helt och hållet i Jämtland, eller på gränsen till Ångermanland.

Tidningsklipp om Ångermanlands högsta punkt Midsommarfjället.

Länsgränserna ger inte mycket hjälp

Även länsgränserna i trakten har ändrats genom årens lopp och ger därför inte mycket hjälp när man ska etablera var de gamla landskapens gräns ska dras.

Granön och Rotnäset bytte från Jämtlands till Västernorrlands län i samband med överflyttningen till Tåsjö socken 1863. Och eftersom Västernorrlands län brukade anses motsvara Ångermanland och Medelpad, kan det vara ett argument för att Granön de facto blev ångermanländskt.

Numera motsvarar Västernorrlands län inte Ångermanland och Medelpad längre eftersom hela Tåsjö, ihop med Fjällsjö och Bodum, överfördes till Jämtlands län 1974. Så idag är det utan tvekan så att Tåsjö (inklusive Tåsjöberget och Midsommarfjället) ligger i Jämtlands län.

Besök bägge topparna

Skulle man försöka sig på ett objektiv svar på frågan är nog Tåsjöberget ändå den rimligaste kandidaten eftersom Midsommarfjället tveklöst låg i landskapet Jämtland när Sveriges landskap hade officiell status i riket för flera hundra år sedan. Men om du tar dina landskapstoppar på allvar är det som sagt bäst att helgardera och besöka bägge topparna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen