Blekinges högsta punkt

Blekinges vapen Rävabacken – 189 m.ö.h.

Blekinges högsta punkt Rävabacken ligger vid Farabol, ungefär mittemellan Ryd i Småland och Lönsboda i Skåne. På toppen finns en skylt, en plakett och en svensk flagga. Utsikten är inte mycket att hänga i granen eftersom det mest är hängande granar runt omkring. 

Status: Avklarad
Datum:
2012-05-29, 2021-04-02
Position: 56°26′29″N 14°31′35″Ö

Hitta till Blekinges högsta punkt

Åk längs länsväg 119 tills du kan svänga av mot Farabol. Efter ungefär 300 meter kommer en skylt som säger ”Högsta punkten Rävabacken” och en grusväg som svänger tvärt höger. Kör upp där och parkera vid mobilmasten. Därifrån går det en liten stig, ungefär 100 meter till toppen.

Hitta till Blekinges högsta punkt Rävabacken.

Boafalls backe ansågs länge vara Blekinges högsta punkt

Fram till 2006 var det Boafalls backe i Piebodas naturreservat som åtnjöt statusen som Blekinges höjdpunkt. Höjden brukade anges till ungefär 180 möh och utsikten var magnifik.

Lokala orienterare i OK Vilse anade dock att det kunde finnas högre platser i landskapet. En av dessa – Marko Karkulehto – arbetade lämpligt nog som lantmäteriingenjör vid Lantmäteriet. Med sin mätutrustning kunde han snart konstatera att Rävabacken var rejält högre än Boafalls backe.

Rävabacken invigdes officiellt 12 augusti 2006 och är sedan dess otvivelaktigt Blekinge (både landskapets och länets) högsta punkt. Skylten på toppen anger höjden till 189,65 möh, men uppgiften ska kanske inte tas för bokstavligt. Inte ens proffsutrustningen som Karkulehtos använde har näppeligen sådan cm-precision.

En stycke flyghistoria

Rävabacken ligger på en 7 km lång vandringsled som kallas ”Höjdleden”. Ett annat stopp längs leden är platsen där ett amerikanskt B17-plan kraschade med nio man den 7 oktober 1944.

Planet hade skadats av tysk luftvärnsled och hade bara en fungerande motor när besättningen försökte ta sig till det neutrala Sverige. Något gick fel och planet kraschade i Farabol. Två av besättningsmännen överlevde mirakulöst, medan de övriga sju omkom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen