Bohusläns högsta punkt

Bohusläns vapen Björnerödspiggen – 222 m.ö.h.

Bohusläns högsta punkt Björnerödspiggen ligger ett par mil nordöst om Strömstad, nära den norska gränsen. På toppen finns ett gravröse från bronsåldern, vindskydd, grillplats och utsiktstorn. Bohusleden passerar toppen, så det finns goda möjligheter att kombinera bestigningen med en lite längre vandring.

Status: Avklarad
Datum:
2013-03-29
Position: 59°0′45″N 11°24′10″Ö

Hitta till Bohusläns högsta punkt

Om du åker E6:an norrut mot Oslo tar du av vid Skeemotet och tråcklar dig sedan fram på småvägarna till den lilla byn Björneröd. Björneröd brukar gå att hitta på de flesta GPS:er, annars kan du ta sikte på Krokstrand som ligger i närheten.

När du kommer in i Björneröd passerar du ett stort ridhus på höger sida. Efter ytterligare 400 meter finns en liten parkering på höger sida, intill skyltar om Bohusleden. Parkera här. Gå sedan en liten bit längs vägen och vik in där Bohusleden fortsätter. Härifrån är det cirka 1,5 km upp till toppen.

Hitta till Bohusläns högsta punkt - Björnerödspiggen

Missa inte hällristningarna i Massleberg och Jörlov

Björnrödspiggen är inte bara Bohusläns högsta punkt, det är även Bohusledens nordligaste punkt. Efter toppen vänder leden sydväst ner mot Massleberg och Jörlov. Där finns 3000 år gamla hällristningar som är väl värda ett besök. I området finns också flera andra fornlämningar, bland annat en gånggrift från stenåldern.

Om du väljer att gå till hällristningarna direkt från Björnrödspiggen är det ungefär 1 mils vandring. Alternativet är att ta bilen och parkera här. Därifrån promenerar du lätt till de olika fornlämningarna. Tänk på att det är privat mark så visa hänsyn när du gör ditt besök.

Bohusläns högsta punkt är 222 möh, men du kan nå högre

Den högsta naturliga punkten i Bohuslän är 222 möh, men då är inte gravröset medräknat eftersom det är skapat av människan. Ställer du dig på gravröset når du troligen ett par meter till över havet. Det är lite oklart exakt var den högsta, naturliga punkten är placerad. Det troliga är precis under gravröset.

Klättrar du upp i utsiktstornet kommer du förstås ännu högre upp. Från tornet kan du njuta av utsikt över Norge en klar dag – ett av de få ställena i södra Sverige där du kan blicka österut in i vårt västa grannland!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen