Dalslands högsta punkt

Dalslands vapen Baljåsen – 301 m.ö.h.

Dalslands högsta punkt Baljåsen ligger knappa två mil väster om Åmål. I omgivningarna finns flera bra vandringsleder i fin miljö. Själva toppen pryds av en skylt och skulle inte vädrets makter samarbeta finns en mysig raststuga precis intill. Utsikten är superfin och i klart väder kan man se Vänern skymta borta i sydost.

Status: Avklarad
Datum:
2013-03-29
Position: 59°5′5″N 12°28′19″Ö

Hitta till Dalslands högsta punkt

Ta länsväg 164 från Åmål till Edsleskog där Baljåsen är skyltat. Efter ungefär tre kilometer på en grusväg når du en parkering vid torpet Petersborg, som också fungerar som Edsleskogs hembygdsgård. Parkera här och följ skyltarna till stigen till stigen som efter cirka 1,7 km når Baljåsens topp. Om du inte vill gå tillbaka samma väg kan du fortsätta på stigen som till slut kommer ner på vägen igen. Totalt är rundturen lite drygt 3 km.

Hitta till Dalslands högsta punkt

Fler vandringar omkring Baljåsen

I Baljåsens naturreservat och närliggande Orsbergets naturreservat finns flera fina vandringar i kuperad terräng. Här blandas barrskog med ädellövskog som ask, ek, lind, lönn och alm. Det finns också många sällsynta växter som fältgentiana, skogssvingel, strävlosta, grynig gelélav, blylav och örtlav.

Samtliga svenska hackspettsarter, inklusive den hotade vitryggiga hackspetten, har observerats i omgivningarna, så håll ögonen öppna!

Övernatta på Dalslands högsta punkt

Raststugan på toppen av Baljåsen går även att övernatta i. Stugan har två sängplatser, torrdass och kamin. Se till att ha med dig vatten eftersom det inte finns i närheten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen