Gästriklands högsta punkt

Gästriklands vapen Lustigknopp – 402 m.ö.h.

Gästriklands högsta punkt heter Lustigknopp och ligger mittemellan Falun och Bollnäs. Numera pryds Lustigknopp av en skylt som markerar att toppen också utgör punkten där landskapen Gästrikland, Dalarna och Hälsingland möts. Den solblekta svenska flaggan som syns på vår bild tycks numera ha vittrat sönder.  

Status: Avklarad
Datum:
2015-07-30
Position: 60°59′32″N 16°7′52″Ö

Hitta till Gästriklands högsta punkt

Ta sikte på den lilla byn Svartnäs som ligger ungefär 5 mil nordost om Falun. Där svänger du vänster och passerar kyrkan. Följ sedan asfaltsvägen rakt fram i drygt en mil tills du ser en skylt mot Lustigknopp in till höger. Kör in där och håll höger även i nästa vägskäl.

Till slut når du en vändplats där du kan parkera bilen. Från parkeringen finns sedan skyltar med blå text som pekar ut stigen till Lustigknopp.

Hitta till Gästriklands högsta punkt - Lustigknopp.

Om du inte vill bestiga toppen från Dalarna-sidan, går det också bra att parkera nära sjön Timsen i Gästrikland och vandra upp från det hållet istället.

Gästriklands högsta punkt ligger inte i Falun

Många som hör ”Lustigknopp” tänker inte på Gästriklands högsta punkt, utan på en klassisk stadsdel i Falun som bär samma namn. Stadsdelen brukar i folkmun kallas ”Knoppen” och har varit en självklar del av Falun i över 150 år. Så se upp så att inte GPS:er och andra navigationshjälpmedel lurar dig dit istället!

En romantisk kaffekanna

När du vandrar till Lustigknopp passerar du ett kalhygge. Där, på en stubbe, kan du förhoppningsvis se en gammal, vacker kaffekanna. Den är sliten och trasig, men har något romantiskt över sig. Varför är den där? När användes den för sin sista fika? Varför lämnades den kvar? Jag har ingen aning, men fin är den! På sommaren har den ibland fullt av blommor i sig.

Kaffekannan fanns där när vi passerade platsen sommaren 2015 och jag har sett på andras bilder att den fått vara kvar i många år! Jag håller tummarna för att den får stanna. Allt skräp är inte skräp.

Kaffekanna nära Gästriklands högsta punkt - Lustigknopp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen