Gotlands högsta punkt

Gotlands vapen Lojsta hed – 82 m.ö.h.

Gotlands högsta punkt ligger på den södra halvan av ön, vid Lojsta hed (Lojsthajd). Själva ”toppen” är inte särskilt spektakulär, men precis i närheten ligger russparken där du kan hälsa på de bedårande gotlandsrussen!     

Status: Avklarad
Datum:
2015-05-24
Position: 57°19′56″N 18°20′14″Ö

Hitta till Gotlands högsta punkt

Ta sikte på Russparken vid Lojsta hed som är välskyltad och lätt att hitta. Ungefär 700m öster om russparken finns en liten grusväg som leder in till ett grustag i skogen. Här kan du parkera.

Från grustagets bortre ände är det ungefär 100 meter till toppen. När du hittar en grupp med gamla cementklumpar och en triangelpunkt är du framme! Cementklumparna sägs komma från ett gammalt brandtorn som stod på platsen från 1940 fram till 1970-talet.

Hitta till Gotlands högsta punkt - Lojsta hed

Missa inte russparken!

För ett par hundra år sedan strövade skogsruss runt över hela Gotland, men under 1800-talets andra hälft minskade antalet dramatiskt. För att rädda de sista russen hägnades ett stort område in på Lojsta hed i början av 1900-talet.

Idag består flocken av ungefär 50 hästar (enbart ston) som växer till drygt 80 djur när fölen kommer på våren. För att ha kontroll på aveln används en enda hingst som släpps in i hagen varje försommar. Därefter får den några månader på sig att fixa så många nya föl den bara kan.

När vi besökte Gotlands högsta punkt 2015 bevittnade vi detta spektakulära hingstsläpp.

Gotlandsrussen i Russparken, precis intill Gotlands högsta punkt på Lojsta hed.

De flesta fölen säljs på senhösten och blir rid- eller körhästar, men vissa blir kvar och får ströva fritt i de stora hagarna på Lojsta hed. Det inhägnade området är 650 hektar stort, fördelat på tre hagar.

Utöver lite hovvård och stödutfodring med hö under vintern, klarar sig russen i stort sett helt själva. Russparken är öppen för besökare året om och är ett givet stopp när man besöker Gotlands högsta punkt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen