Hälsinglands högsta punkt

Hälsingslands vapen Garpkölen (Granåsen) – 670 m.ö.h.

Hälsinglands högsta punkt Garpkölen kan också kallas Granåsen. Den ligger ett par mil sydost om Sveg och är lite lurig. Toppen är rätt platt och det är inte trivialt att avgöra var den högsta punkten är. Dessutom har Garpkölen flera toppar, så det är lätt att hamna på fel topp om du inte läser kartan väldigt noggrant.  

Status: Avklarad
Datum:
2015-07-31
Position: 61°53′48″N 14°48′32″Ö

Hitta till Hälsinglands högsta punkt

Kör E45:an och sväng av mot Hamra nationalpark i höjd med Fågelsjö. Efter ungefär 1 mil korsar du Voxnan på en liten bro och når byn Rullbo.

Strax därefter svänger du in vänster (dvs norrut) för att följa skyltarna mot Ängersjö. Efter ungefär 11,5km kommer en trevägskorsning. OBS! Här ska du hålla vänster! Andra landskapstoppsbestigare har svängt in höger här och sedan hamnat på fel topp.

Från trevägskorsningen kör du ytterligare 4,5 km och håller sedan höger. Kör några hundra meter till och parkera bilen intill vägkanten. Det finns ingen tydlig stig till toppen, så gå fritt i terrängen tills du kommer upp till platån. Höjden är snarlik i ett ganska stort område så det kan var klurigt att hitta rätt punkt. När vi var där var den utmärkt med en pinne och ett litet stenröse.

Hitta till Hälsingslands högsta punkt - Garpkölen.

Hälsingland och Härjedalen och Jämtland

Den högsta toppen är ovanlig eftersom den ligger i Hälsingland, i Härjedalens kommun, i Jämtlands län! Tre landskapsreferenser i ett alltså.

Den lila-färgade linjen i kartan ovan markerar gränsen mellan Gävleborgs och Jämtlands län. Att toppen tillhör landskapet Hälsingland, snarare än Jämtland, beror på att Ytterhogdals socken traditionellt har tillhört Hälsingland. Den södra delen av Ytterhogdal, där toppen ligger, blev 1925 en egen socken (numera distrikt) vid namn Ängersjö. Att toppen ligger i Hälsingland råder det alltså ingen tvekan om.

Se upp för toppar som inte är Hälsinglands högsta punkt

Garpkölen har flera krön vilket skapar viss oreda. Garpkölen heter också det naturreservat som är grönmarkerat i kartan. Därför är det lätt hamna fel om man googlar Garpkölen utan att vara extra noggrann.

Möjligen kan man argumentera för att Garpkölen bara borde inkludera de två topparna som ligger inom naturreservatet i Gävleborgs län. Och att Hälsingslands högsta punkt borde kallas för Granåsen och inget annat. Men av tradition har jag valt att behålla namne Garpkölen här.

För att öka förvirringen ytterligare finns det för övrigt en triangelpunkt utplacerad, men inte på den högsta toppen utan på en topp ungefär 1 km söderut som bara når 669möh. Close, but no cigar!

Garpkölens olika toppar. De lägre misstas ibland för Hälsinglands högsta punkt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen