Medelpads högsta punkt

Medelpads vapen Myckelmyrberget – 578 m.ö.h.

Medelpads högsta punkt Myckelmyrberget ligger några mil väster om Ånge. På toppen står skelettet av ett gammalt brandtorn som byggdes på 40-talet. Utsikten har varit superfin i perioder (även utan torn att klättra upp i), men numera skymmer unga granar det mesta. 

Status: Avklarad
Datum:
2015-08-04
Position: 62°28′2″N 15°4′26″Ö

Hitta till Medelpads högsta punkt

Kör länsväg 83 västerut från Ånge tills du kan svänga in på länsväg 315. Följ vägen till den lilla byn Säter och ta av mot Myckelmyrberget som är skyltat (11km). Följ sedan grusvägen och ett par vänstersvängar mot Myckelmyrberget. Vägen blir lite sämre så småningom, men vi hade inga problem att ta oss hela vägen med vanlig personbil.

Parkera bilen där du enkelt kan vända och gå de sista hundra metrarna upp till toppen.

Hitta till Medelpads högsta punkt - Myckelmyrberget

Vindkraftsjättar

På Storflötten, norr om Myckelmyrberget, finns det numera en stor vindkraftpark som byggdes 2019-2020 med 36 vindkraftverk. Några är bland Sveriges största med navet på 155 meters höjd. När en av vingspetsarna pekar rakt upp blir totalhöjden hela 220 meter.

För vissa är vindkraftverken en sevärdhet i sig, för andra är det en styggelse i naturen. Min erfarenhet är att de förstnämnda verkar vara de lyckligaste människorna. 🙂

Ett misslyckat försök att bestiga Medelpads högsta punkt

Myckelmyrberget är en av få toppar vi har misslyckats att bestiga under vårt första försök. Vi var där den 14:e februari 2015 när snön låg djup och vägarna var oplogade. Till slut blev vi tvungna att parkera bilen flera kilometer från toppen.

Vi började pulsa i den djupa snön med vår hund i släptåg, fast beslutna att nå toppen. Men förutom att det var svårt att navigera i snön, var skaren så vass att den skar upp små sår på buken på vår hund. Av barmhärtighetsskäl blev vi därför tvungna att vända tillbaka.

Vi återvände sedan till toppen på sommaren samma år. Den gången kunde vi parkera bilen precis vid toppen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen