Närkes högsta punkt Tomasbodahöjden

Närkes högsta punkt

Närkes vapen Tomasbodahöjden – 298 m.ö.h.

Närkes, tillika Kilsbergens, högsta punkt heter Tomasbodahöjden och ligger ett par mil nordväst om Örebro. Bergslagsleden passerar precis intill, så en längre vandring är möjlig. Nära toppen finns en rastplats i form av en paviljong med blått tak. Själva toppen – som är markerad med en triangelpunkt – ligger en bit bort från rastplatsen.

Status: Avklarad
Datum:
2011-08-14
Position: 59°23′3″N 14°58′20″Ö

Hitta till Närkes högsta punkt

Kör nordväst från Örebro, genom Närkes Kil och vidare nordväst. När du har passerat den lilla orten Klockhammar har du två alternativ. Alternativ 1 är det som är markerat i kartan nedan.

Alternativ 1 – Bergslagsleden

Kör vidare på vägen i riktning mot Bocksboda. När du nått Blankhult hittar du en bra, stor parkering (Parkering 1 på kartan) på vänster sida. Där finns även informationsskyltar över Bergslagsleden. Parkera här och följ Bergslagsleden söderut. Inom kort kommer du till ett vägskäl där du till höger kan välja en liten avstickare från leden. Välj den om du vill slippa gå samma väg både dit och tillbaka.

Efter ungefär 2,5km når du fram till Kilsbergsstugan i Tomasboda som är väl värt ett besök om den är öppen. Från stugan hittar du lätt skyltar mot Tomasbodahöjden. Följ skyltarna och blåa markeringar i ungefär 800 meter tills du når toppen!

Hitta till Närkes högsta punkt - TOmasbodahöjden

Alternativ 2 – Direkt till Kilsbergsstugan

Om du vill minimera vandringen kan du svänga av vägen strax efter Klockhammar och parkera precis nedanför Kilsbergsstugan (Parkering 2 i kartan). Från parkeringen är det bara en liten bit till Kilsbergsstugan och den markerade leden till toppen.

Notera dock att vägen kan vara spärrad av en bom och inte underhållen vissa tider på året. När jag besökte toppen i mars var vägen en isgata.

Kilsbergsstugan

Tomasboda bestod en gång i tiden av fyra gårdar. Rustorpet, som sannolikt härstammar från 1600-talets slut, Wägerstorpet från 1790-talet, Kalle-Jansatorpet även känd som Kilsbergsstugan, samt Scoutstugan. Endast Kilsbergsstugan överlevde tidens tand och fungerar numera som en raststuga som Föreningen Kilsbergsstugan sköter om.

(00 meter från Närkes högsta punkt TOmasbodahöjden ligger Kilsbergsstugan.

Stugan brukar ha öppet på söndagar under vinterhalvåret, från november till april. Se webbsidan för exakta öppettider. Runt stugan finns också en kulturstig där du kan lära dig mer om den lokala historien.

Det gamla luftbevakningstornet på toppen

På 1930-talet stod ett luftbevakningstorn i trä på Tomasbodahöjden. Det ersattes senare av ett 13 meter högst torn i järn.

Under kriget tjänade tornet som ett luftbevakningstorn med bemanning som till stora delar var frivilliga Lottakårister, ofta kallade ”tornsvalor”. Luftbevakarnas uppgift var att varna för främmande flygverksamhet via en direkt telefonlinje.

På Tomasbodahöjden låg tidigare en luftbevakningstorn där så kallade "tornsvalor" spanade efter främmande flygverksamhet
”Tornsvala”

Efter kriget övergick tornet till att vara brandbevakningstorn under några år innan flygövervakning tog över. Tornet försvann till slut på 1990-talet och sedan 2015 pryds platsen av en paviljong som är ritad av de båda konstnärerna Mervi Kiviniemi och Margaretha Lindman.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen