Norrbottens högsta punkt

Norrbottens vapen Vitberget – 594 m.ö.h.

Norrbottens högsta punkt Vitberget är den nordligaste toppen i ett bergsmassiv med sex toppar. Utsikten är delvis skymd av skog, men miljön runt omkring är ändå vacker. På toppen finns en skoterstuga och en triangelpunkt.

Status: Avklarad
Datum:
2021-07-27
Position: 65°58′59″N 20°19′9″Ö

Hitta till Norrbottens högsta punkt

Kör längs länsväg 374 (från Älvsbyn eller E45). Sväng in på en oskyltad grusväg vid Njalla, ungefär 13km från E45:an. Kör sedan drygt 3 km, förbi ett litet grustag och vidare runt en krök, tills du ser en parkering på höger sida om vägen. Om du ser en liten skylt om om Vitbergets naturreservat har du hittat rätt.

Parkera bilen och vandra den orangemarkerade stigen upp till toppen av Vitberget. Leden är ungefär 2km och relativt brant uppför. Notera att triangelpunkten ligger cirka 30 meter bortanför skoterstugan, så fira inte bestigningen för tidigt!

Hitta til Norrbottens högsta punkt Vitberget.

Ta en fika i skoterstugan eller gå på långskäggsjakt

Skoterstugan på toppen ägs av Vidsel skoterklubb, men är olåst och öppen för alla som vill värma sig lite eller ta en fikapaus. I närheten av stugan finns även gamla fundament från ett brandövervakningstorn som stod här en gång i tiden. Det ska också vara anledningen till att lokalbefolkningen har kallat toppen för ”tornet”.

I naturreservatet har man även hittat den sällsynta laven långskägg. Den hänger som julgransglitter i granarna och kan bli upp till 10 meter lång, vilket gör den till världens längsta lav. Främst har den stötts på i reservatets östra delar, alltså på andra sidan Vitbergstoppen från parkeringen sett, men man vet aldrig! Håll ögonen öppna på vägen upp!

Vitberget är inte den högsta punkten i Norrbottens län

Vitberget må vara landskapet Norrbottens högsta punkt, men i Norrbottens län – som också inkluderar hela norra Lappland – är det givetvis Kebnekaises nordtopp på 2097 möh som regerar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen