Väderkvarn nära Ölands högsta punkt Höghäll

Ölands högsta punkt

Ölands vapen Höghäll – 55 m.ö.h.

Ölands högsta punkt ligger vid en åker intill Höghäll gård. Själva höjdpunkten är rätt anspråkslös, men de fina väderkvarnarna i närheten gör sig bra på bild och är väl värda ett besök.

Status: Avklarad
Datum: 2014-04-12
Position: 56°46′13″N 16°35′45″Ö

Hitta till Ölands högsta punkt

Efter Ölandsbron kör du norrut på väg 136 mot Borgholm. När du anländer till Rälla (efter cirka 1,5 mil) tar du höger mot Högsrum. Direkt efter du har passerat Högsrums kyrka på höger sida svänger du vänster mot Västra Sörby. Efter en stund passerar du två väderkvarnar – en på var sida om vägen. Höghäll gård ligger in till vänster, 40 meter efter väderkvarnarna. Parkera utanför grinden.

När du har gått in genom grinden ligger höjdpunkten precis framför dig, nära husen (se kartan). Kom ihåg att visa respekt för de som bor på gården. Vissa av stugorna går att hyra om du vill spendera en hel natt med Ölands högsta punkt utanför dörren!

Hitta till Höghäll - Ölands högsta punkt

Väderkvarnarna och gravflätet

Väderkvarnarna är typiska, öländska stubbkvarnar där kvarnhuset vilar på en ”stubbe”. När vingarna snurrar så vrids hela kvarnhuset omkring stubben. Intill väderkvarnarna finns ett gravfält från järnåldern med runda stensättningar och resta stenar. 

Väderkvarnarna nära Ölands högsta punkt Höghäll

Den västra kvarnen närmast höjdpunkten är helt gjord i ek. Kvarnen byggdes i Bjärby och stod i Jordsläta innan den flyttades till den nuvarande platsen runt 1920. Den var officiellt igång till 1945, men än idag använder Högsrums hembygdsförening den på somrarna för att demonstrera för nyfikna hur spannmål mals till mjöl.

Den östra kvarnen har en stubbe av ek, men flera andra delar tillverkade av furu. Kvarnen flyttades till platsen från Föra på 1970-talet.

Virket i bägge kvarnarna (Hgsr3 & Hgsr7) är daterat till slutet av 1700-talet av Torbjörn Axelsson. 

Är inte Rösslösa galgbacke Ölands högsta punkt?

Höghäll anses vara Ölands högsta, helt naturliga punkt. Vissa räknar istället den gamla avrättningsplatsen Rösslösa galgbacke nära Mörbylånga. Den är emellertid anlagd på en gammal grav, troligen från bronsåldern, och därmed ”skapad av människan”.

Om du tycker att bronsålderslämningar bör räknas som en naturlig del av landskapet är Rösslösa Ölands högsta punkt med sina 57,4 möh, ett par meter högre än Höghäll. Avståndet mellan Höghäll och Rösslösa är ungefär 40km, så det krävs lite planering om du vill gardera dig och besöka bägge.

Värt att notera är också att krönet som löper där galgbacken är placerad når 55 möh. Så även om man räknar bort själva kullen är det jämt skägg mellan Höghäll och platsen för galgbacken. Kanske kan någon i framtiden avgöra denna centimeterstrid en gång för alla.

Nåväl! Oavsett var du står i frågan är Rösslösa galgbacke värt ett besök, inte minst för att för att fundera över den mörka historien.

Rösslösa galgbacke - enligt vissa Ölands högsta punkt.

2014 iordningställde Mörbylånga Hembygdsförening Rösslösaleden (4km rundtur) som passerar galgbacken. Parkera vid lämningarna efter Bårby borg och utgå därifrån.  

Avrättningar  

Vi besökte Rösslösa galgbacke den 13 april 2014. Exakt på dagen 178 år tidigare var det mer dramatik på platsen. Tre drängar från Algutsrum fördes då till galgbacken efter att ha suttit fängslade på Kalmar slott i tre år, dömda för mordet på bonden Jonas Nilsson.

Först halshöggs Carl, 24 år, sedan Jonas, 34 år, och till sist Petter, 25 år. Petter ansågs mest skyldig till misshandeln som ledde till Jonas Nilssons död och fick därmed titta på när de andra två förlorade sina huvuden.

I Algutrums kyrkbok berättade kyrkoherde Zegrell om avrättningarna och avslutade med Gud bevare mig från att behöva skriva flera sådana anteckningar.

Algutrums kyrkobok där kyrkoherden har antecknat hur tre män halshöggs 1836 på Rösslösa galgbacke som ibland kalla Ölands högsta punkt.

Den sista avrättningen här tros ha skett den 3 mars 1842 då 19-åringen Anders Beting avrättades. Först höggs hans hand av, sedan hans huvud, sedan blev han bränd. Galgbacken övergick så småningom till att bli ett landmärke för sjöfarande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen