Skånes högsta punkt

Skånes vapen Söderåsen (Magleröd) – 212 m.ö.h.

Skånes högsta punkt ligger på Söderåsen nära Magleröd. Höjdpunkten är placerad vid en liten skogsdunge intill ett par mobilmaster. Skåneleden passerar precis i närheten, så vill du göra en längre tur finns det goda möjligheter.

Status: Avklarad
Datum:
2013-04-14
Position: 56°3′55″N 13°8′20″Ö

Hitta till Skånes högsta punkt

Magleröd ligger ett par mil öster om Bjuv. Den vanligaste vägen dit brukar vara att ta sikte på Gålarp och sedan följa skylten mot Magleröd. Efter ungefär 1,3km på en grusväg svänger du in vänster på en ännu mindre grusväg. Se upp så du inte svänger in för tidigt! Runda hästhagen tills du ser mobilmasterna.

Parkera vid masterna och snoka rätt på skylten som markerar den högsta punkten. Kom ihåg att visa respekt för de som bor i området.

Hitta till Skånes högsta punkt på Söderåsen vid Magleröd

Höjehall är Skånes näst högsta punkt

Lite drygt 2km söder om Skånes högsta punkt i Magleröd ligger Höjehall som når nästan lika högt, 210 möh. På toppen finns ett utsiktstorn, så om du inkluderar objekt skapade av människan kan du kalla det för Skånes högsta punkt.

Oavsett var du står i frågan är Höjehall värt ett besök. Tack vare tornet finns här utsikten över Söderåsen som du saknar när du står intill mobilmasterna i Magleröd. Vid klart väder kan du se ända bort till Öresundsbron!

Om du vill besöka Höjehall parkerar du vid vindskyddet cirka 1,5 km väster om Klåveröd. Vandra sedan den fina röda slingan (2,9km) i Klåveröds strövområde. Ett alternativ är att vandra ett stycke på Skåneleden som passerar ett stenkast från både höjdpunkten i Magleröd och Höjehall.

Ett misslyckat försök att besöka Skånes högsta punkt

En kväll i slutet av oktober 2012 besökte vi Magleröd för första gången. Målet var förstås att besöka den högsta punkten, men den gången gick vi bet. I kompakt mörker och med dåtidens klena mobilficklampor, lyckades vi aldrig hitta fram till skylten. Så åk dit när det är ljust om du har möjlighet. 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen