Smålands högsta punkt

Smålands vapen Tomtabacken – 377 m.ö.h.

Smålands högsta punkt Tomtabacken ligger på det sydsvenska höglandet, ett par mil sydväst om Nässjö. På toppen finns ett utsiktstorn från andra världskriget och närliggande mobilmaster. Tomtabacken är även hela Götalands högsta punkt. Bra rastplats finns precis intill utsiktstornet.

Status: Avklarad
Datum:
2010-10-30
Position: 57°30′1″N 14°28′12″Ö

Hitta till Smålands högsta punkt

Från Nässjö kör du till Malmbäck och följer sedan Strömsdalsvägen söderut mot Hylletofta. Fortsätt tills du har passerat genom både Brunseryd och Estentorp.

Ungefär 1,5km efter Estentorp kommer en rastplats med parkering som är skyltad Tomtabacken. Parkera bilen här och gå de sista hundra metrarna till utsiktstornet.

Hitta till Smålands högsta punkt - Tomtabacken

Inte bara Smålands högsta punkt

Tomtabacken är inte bara Smålands högsta punkt, utan även hela Götalands dito. Vill du bestiga den högsta toppen i alla tre landsdelar, behöver du också besöka Svealands högsta punkt Storvätteshågna och Norrlands högsta punkt som förstås är Kebnekaises nordtopp.

Tomtabacken är dessutom den högsta punkten på det sydsvenska höglandet. Ett fint sätt att nå den högsta punkten, om du inte vill åka bil ända fram, är att vandra en sträcka på Höglandsleden som passerar precis intill Tomtabacken.

Ett historiskt torn

Utsiktstornet på toppen uppfördes 1942 och var från början tänkt som ett brandövervakningstorn. Tornet skulle vara bemannat på somrarna och via en telefonförbindelse kunde brandvakten snabbt larma om en skogsbrand startade.

Så länge det andra världskriget pågick var tornet dock bemannat dagligen för att övervaka flygtrafiken. Så småningom upphörde den militära användningen och tornet blev tillgängligt för turister via den lokala hembygdsföreningen.

Tornet restaurerades maj-september 2010 och sköts numera av föreningen Tomtabackens vänner.

Kär topp har många namn

I äldre tider benämndes Tomtabacken ibland Åkerhultsberget efter den närbelägna gården Åkerhult.

Det förekommer också att Tomtabacken blandas ihop med Hjärtsölaberget i äldre skrifter, men Hjärtlösaberget är ett eget berg som mäter 357 möh och ligger en knapp mil nordost om Tomtabacken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen