Södermanlands högsta punkt

Södermanlands högsta punkt

Södermanlands vapen Vensbrinksberget (Skogsbyås) – 123 m.ö.h.

Södermanlands högsta punkt Vensbrinksberget (ibland kallat Skogsbyås) är placerat längs Sörmlandsleden. På toppen finns ett utsiktstorn som byggdes hösten 2000.

Status: Avklarad
Datum: 2010-08-29, 2021-08-15
Position: 58°47’26″N 16°19’40″Ö

Hitta till Södermanlands högsta punkt

Sväng av E4:an vid Stavsjö och följ skyltarna mot Skogsby. Efter cirka 9km kommer Sörmlandsledens skyltar och en parkeringsplats på höger sida. Se upp så du inte stannar för tidigt, det finns fler skyltar för Sörmlandsleden längs vägen. När den översta skylten säger ”Utsiktstorn” har du kommit rätt.

Parkera och följ sedan stigen några hundra meter tills du ser en skylt mot utsiktstornet upp till höger. Därifrån är det ytterligare några hundra meter genom mossklädd urskog upp till toppen.

Hitta till Södermanlands högsta punkt - Vensbrinksberget (Skogsbyås)

Kartan ovan visar ”genvägen”, men ett bättre alternativ är att fortsätta på stigen, förbi skylten mot utsiktstornet, och fullborda den lilla Skogsbyslingan (2,2km) som så småningom passerar den högsta punkten på tillbakavägen.

Ladda upp med bad och pannkakor

Om du väljer att gå den lilla rundturen Skogsbyslingan passerar du flera intressanta platser innan du når fram till Utsiktstornet, bland annat Vikittelns minikanjon. Där kan du studera hur den senaste istiden har borrat ut djupa kanaler och minigrottor i landskapet.

Strax därefter når du en superfin rastplats med badbrygga, grillplats, utedass och vindskydd där det går att övernatta. OCH! Vid rastplatsen finns pannkakslagg att låna! Med rätt ingredienser i ryggsäcken kan det alltså bli den bästa fikapausen någonsin.

Du passerar även resterna av en gammal kolmila, kolarkoja och tjärdal. Läs på skyltarna för att få med dig lite lokalhistoria hem. Slutligen når du fram till det 12 meter höga utkikstornet som markerar Södermanlands högsta punkt. Kila upp och njut av utsikten över de Kolmårdska skogarna!

Gör ett stopp vid Virlången

Mellan E4:an och parkeringen passerar du även den vackra sjön Virlången. Väl värd ett fotostopp i fint väder! Den lilla ön ute i sjön heter Sågartorps holme.

Sjön Virlången, nära Södermanlands högsta punkt Vensbrinksberget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen