Upplands högsta punkt

Upplands vapen Upplandsberget (Tallmossen) – 118 m.ö.h.

Upplands högsta punkt heter Upplandsberget, men eftersom det namnet saknas på många kartor kallas punkten ibland för Tallmossen efter en mosse i närheten. På toppen finns en liten skylt som placerades där hösten 1999.  

Status: Avklarad
Datum:
2011-05-01
Position: 59°58′16″N 17°5′17″Ö

Hitta till Upplands högsta punkt

Upplandsberget ligger knappa 4 mil nordväst om Uppsala. Kör riksväg 272 norrut från Uppsala tills du ser skyltar till Östfora och Siggefora. Siggefora finns på Google maps och är ett lämpligt riktmärke om du använder GPS.

Fortsätt västerut efter Siggefora ett par kilometer tills du ser en grusväg till vänster, skyltad mot Asplund. Efter ungefär 1 km på den grusvägen når du en fyrvägskorsning. Vägen du ska in på sen brukar vara spärrad med en vägbom. De flesta parkerar därför vid fyrvägskorsningen och går resten till fots.

Efter ungefär 1 km når du en trevägskorsning. Ta vänster och gå några hundra meter tills du ser en skylt mot Upplandsberget. Därifrån är det ungefär 300m till toppen.

Invigningen av Upplands högsta berg

Upplandsberget har haft något som ovanligt som en officiell invigningsceremoni! Den skedde 31 oktober 1999 efter att den exakta höjden och platsen hade etablerats den 5 oktober via satellitmätningar av Leif Sundström på Lantmäteriet.

Initiativtagare till mätningen var IF Thor i Uppsala och i synnerhet eldsjälen Rolf Olsson, som en gång för alla ville klargöra vilken punkt som var Upplands högsta. På toppen sitter en (numera lite väderbiten) skylt som hamrades ned i berget under invigningen. Lisel Hamring var på plats den dagen och ger en levande beskrivning i sin blogg.

Skylt på Upplands högsta punkt - Upplandsberget (Tallmossen)

Landskapets och länets (men inte kommunens) högsta punkt

Värt att notera är att Upplandsberget (Tallmossen) inte bara är Upplands högsta punkt, utan sedan 2007 även Uppsala Läns dito.

Före 2007 var det istället Hjortmossberget, 111 möh, som var länets högsta punkt eftersom Upplandsberget på den tiden låg i Västmanlands län. Men när Heby kommun helt ogenerat bytte till Uppsala län hamnade Upplandsberget på rätt sida länsgränsen.

Hjortmossberget kan emellertid trösta sig med att alltjämt vara Uppsala kommuns högsta punkt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen