Västerbottens högsta punkt

Västerbottens vapen Åmliden – 550 m.ö.h.

Västerbottens högsta punkt Åmliden har ett utsiktstorn och en triangelpunkt på toppen. Runt toppen ligger en vindkraftpark som består av 29 vindkraftverk. Är man väldigt noggrann med sina landskapstoppar kan man argumentera för att både tornet och triangelpunkten snarare är placerade i Lappland (se nedan).  

Status: Avklarad
Datum:
2021-07-27
Position: 65°2′35″N 19°0′26″Ö

Hitta till Västerbottens högsta punkt

Om du vill åka bil hela vägen upp till toppen tar du sikte på Rentjärn som ligger längs länsväg 370. Därifrån kan du svänga av mot vindkraftparken och använda grusvägarna som leder upp till de olika kraftverken och så småningom toppen. Vi svängde av i själva Rentjärn, men det tycks finnas lite olika vägar upp mot toppen.

Observera att den kan vara lite lurigt att hitta rätt väg till toppen om du bara knappar in koordinaterna på din GPS. Den har nämligen en tendens att skicka bilen till vägar som mer liknar övervuxna skogsstigar. Hamnar du på en sådan bör du stanna och studera kartan. 😀

Hitta till Västerbottens högsta punkt Åmliden.

Om du föredrar en liten promenad upp till toppen kan du istället åka till Hotell Källan. Därifrån leder en stig (ungefär 2,5km) upp till toppen.

Ligger den högsta punkten i själva verket i Lappland?

Strax bortanför utsiktstornet finns en sten med en triangelpunkt som rimligen markerar Åmlidens högsta punkt. Både tornet eller triangelpunkten tycks emellertid vara placerade i Lappland om man ska vara petig.

Triangelpunkten vid Åmliden - Västerbottens högsta punkt.

Gränsen mellan Västerbotten och Lappland går rakt över Åmliden och markeras med ett staket. Och om man ska tro Lantmäteriets kartor (och det ska man nog) så tangerar inte gränsen den högsta punkten, utan löper ett trettiotal meter därifrån. I så fall bör Västerbottens högsta punkt snarare ligga i anslutning till mobilmasten.

Åmlidens topp ligger nära gränsen mellan Västerbotten och Lappland

Det är förstås väldigt petigt, men den som vill helgardera sig gör alltså klokast i att vandra en bit längs staketet, på Västerbotten-sidan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen