Västergötlands högsta punkt

Västergötlands vapen Galtåsen – 361 m.ö.h.

Västergötlands högsta punkt Galtåsen ligger ett stenkast från riskväg 40 och har en liten rastplats på toppen. Det går att parkera nära toppen, men en finare tur är att vandra Galtåsenleden som utgår ifrån Lassalyckans friluftsgård nära Ulricehamn. Den är 9km lång och avslutas på Galtåsens topp.

Status: Avklarad
Datum:
2010-10-30
Position: 57°47′3″N 13°33′2″Ö

Hitta till Västergötlands högsta punkt

Galtåsen ligger nära byn Kinnared, en knapp mil öster om Ulricehamn. Ta riksväg 40 från Jönköping eller Göteborg tills du ser en avfart mot Kinnared. Kör cirka 2km tills du når en grupp hus där Galtåsen är skyltat åt vänster. Skylten är ganska liten så håll korpgluggarna öppna! Följ vägen tills den delar sig och håll återigen vänster in i en granskog.

Vid nästa vägskäl, innan du kommer fram till gården Rönnesmad, är det också vänster in på en liten grusväg. Efter cirka 200m tar vägen slut i en vändplats där du kan parkera. Om du besöker Galtåsen på vintern kan det hända att den sista biten inte är plogad. Parkera i så fall nere vid vägskälet och se till att du inte spärrar för passerande trafik.

Från vändplatsen följer du bara de orangea markeringarna ett par hundra meter tills du kommer till ett litet taggtrådsstängsel. Följ utsidan av stängslet en bit tills du ser toppen.

Flaggan på toppen

Västergötlands högsta punkt pryds av en svensk flagga i plåt, tillverkad av den skicklige hantverkaren och målaren Karl-Erik Eckerlind som bland annat fick Ulricehamns kulturpris 1986. Flaggan har senare restaurerats av Göran Svenningsson.

Historiska platser i närheten

En dryg halvmil väster om höjdpunkten, i Ulricehamns utkanter, låg en gång det berömda Vintersanatoriet (senare kurhotellet). Det var en pampig träbyggnad som hade många prominenta gäster genom åren, bland andra Gustav V:s bror Prins Carl, Heidenstam, Selma Lagerlöf och Gustav Mannerheim.

Byggnaden revs 1981 efter en långvarig debatt. Idag ligger Hotell Lassalyckan på platsen, ihop med en padelhall och sportaffär.

Det gamla Vintersanatoriet i Ulricehamn, cirka 6km väster om Västergötlands högsta punkt Galtåsen.
Vintersanatoriet i Ulricehamn, augusti 1919

Ungefär 1 km sydväst om den högsta punkten låg Galtåsens järnvägsstation. Det var en hållplats på järnvägen mellan Jönköping och Ulricehamn som anlades 1940. Järnvägen lades sedan ned 1960 och stationshuset förstördes i en brand den 13:e februari 1974. På platsen ligger idag Kinnaredshallen som ägs av Ulricehamns brukshundsklubb.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen